WIELKANOCNE CIASTECZKA Z NADZIENIEM
składniki:
200g mielonych orzechów (może być mieszanka włoskich, laskowych i migdałów)
200g cukru pudru
1 białko
nadzienie:
nutella
podstawa do ciasteczek:
wafle tortowe
przybory pomocnicze:
rękaw cukierniczy, do którego przekładamy nutellę.
kieliszek do syropu, którym wytniemy małe kółka, będące podstawą naszych ciasteczek.
kolorowe pisaki cukrowe i lukier do dekoracji
przygotowanie:
Wszystkie składniki wymieszaj dokładnie w misce aż zrobi się jednolita masa, na chwilę odstaw w chłodne miejsce.
Rozłóż płat waflowy na blacie i docikając rantem kieliszka wytnij małe kółka. Oczywiście te osoby, które mają komplet foremek robią to odpowiednim elementem z formy.
Przygotuj foremki.
Gotowe foremki wysmaruj wewnątrz oliwą.
Z masy formuj kulki takiej wielkości, żeby po zamknięciu plastiku dokładnie oblepiły całą foremkę.
Nadmiar masy zdejmij placem.
Małym palcem (lub jeśli masz foremkę z bolcem to jej użyj) zrób dziurkę pośrodku odkrytej masy.
Dziurkę napełnij nutellą.
Napełnione ciastka wyjmujemy delikatnie z foremki i stawiamy na wycięte wafelki.
Gotowe ciastka udekorujcie pisakami cukrowymi, lukrem i kolorowymi andrutami.
Ze względu na to, że w ciasteczka nie są pieczone i jest w nich surowe białko to należy je przechowywać w lodówce a najlepiej SZYBKO ZJEŚĆ.
Wesołego Alleluja życzy Gloria :)


słodziaki :)
OdpowiedzUsuń