Translate

piątek, 6 czerwca 2014

SERNIK Klasyczny


KLASYCZNY SERNIK

Składniki
750 g twarogu sernikowego
6 jajek
200 g śmietany UHT 30%
150 g miękkiego masła + łyżka masła do wysmarowania blachy
150 g cukru
1 torebka cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego
100 g herbatników maślanych
szczypta soli


Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni (góra / dół)
Oddzielam żółtka od białek.
Mikserem ucieram ser stopniowo dodając śmietankę, masło, cukier i cukier wanilinowy, żółtka a na koniec wsypuję budyń. Wszystko dokładnie mieszam do momentu uzyskania gładkiej masy serowej.


Mikser sobie wiruje a ja w tym czasie kruszę herbatniki, którymi podsypię blaszkę, żeby nasz sernik po upieczeniu ładnie od niej odszedł. Jeśli lubicie orzechy możecie je zmielić i zmieszać z herbatnikami.

Teraz masłem smaruję blaszaną formę do ciasta, ja używam okrągłej o średnicy ok. 26 cmNatłuszczam dno oraz ranty.


Pokruszonymi herbatnikami obsypuję dokładnie natłuszczoną formę.


Na koniec ubijam białka, ze szczyptą soli, na sztywną pianę i delikatnie mieszam ze swoją masą serową. Nigdy nie mieszajcie jej dookoła, piana nie opadnie i najlepiej złączy się z masą jak będziecie mieszać łopatką z dołu do góry.


Tak przygotowaną masę serową przelewam do formy i gładzę z wierzchu.
Wstawiam do piekarnika na mniej więcej 70 minut.


WAŻNE jest żeby po ok. 50 minutach pieczenia przykryć ciasto folią aluminiową, aby wierzch nie stał się zbyt zbyt brązowy. 
Przez kolejne 20 minut sernik powinien piec się w srebrnej czapeczce;) unikniemy tym sposobem przypalenia.


Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, zdejmujemy z góry folię i pozostawiamy ciasto w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach jeszcze przez ok. 30 minut. Dopiero po tym czasie wyjmujemy je z pieca i stawiamy w chłodniejszym miejscu do całkowitego wystudzenia.


 Smacznego życzy Gloria :)



1 komentarz:

  1. Gloria jesteś niesamowita i twoje działa też. Kto z ciebie wyrośnie? Brawo

    OdpowiedzUsuń