Noworoczny MURZYNEK
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej)
4 jajka
250 g masła
1,5 szklanki cukru
3 czubate łyżki kakao
1 szklanka mleka 3,2%
1 aromat waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa:
2 czekolady (jak kto lubi: mleczne albo gorzkie)
Do garnuszka wlej mleko, masło, cukier, aromat i kakao. Zagotuj na średnim ogniu ciągle mieszając żeby nie było grudek. Odstaw w zimne miejsce do ostygnięcia.
Kiedy masa stygnie, oddziel żółtka od białek.
Do oddzielnej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, żółtka, wlej ostudzoną masę kakaową i dokładnie zmiksuj.
Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z ciastem.
Gotowe ciasto przelej do foremki wysmarowanej cienko masłem (ja do murzynka używam okrągłej foremki Ø 18 cm / wys. 9, i na dno kładę jeszcze papier do pieczenia).
UWAGA: nigdy nie lej tego ciasta po brzegi, bo w piekarniku wysoko rośnie i może wylać się z formy. Gdyby wyszło ci zbyt dużo masy możesz przelać ją do dodatkowej blaszki lub do papilotek na muffinki i zrobić kilka babeczek.
UWAGA: nigdy nie lej tego ciasta po brzegi, bo w piekarniku wysoko rośnie i może wylać się z formy. Gdyby wyszło ci zbyt dużo masy możesz przelać ją do dodatkowej blaszki lub do papilotek na muffinki i zrobić kilka babeczek.
Ciasto pieczemy przez godzinę w 180 stopniach (góra/dół). Po tym czasie wbij w środek patyczek do szaszłyków. Jeśli wyjdzie suchy wtedy ciasto jest gotowe, jeśli wyjmiesz mokry patyk musisz piec dłużej. Upieczone ciasto odstaw na balkon do całkowitego wystudzenia.
Kiedy murzynek wystygnie rozpuść czekolady w kąpieli parowej.
Z zimnego murzynka trzeba odkroić nadmiar ciasta, który wyrósł ponad formę.
Wyrównane ciasto jest gotowe do wysmarowania czekoladową polewą.
Można je ozdobić bakaliami lub cukrowymi dodatkami.
Słodkiego Nowego Roku życzy GLORIA :)








Brak komentarzy:
Prześlij komentarz