Translate

niedziela, 23 listopada 2014

Świąteczne PIERNICZKI

świąteczne PIERNICZKI

Składniki:
160 g masła
1/2 szklanki miodu
1 szklanka brązowego cukru lub cukru pudru
2 jajka
5 szklanek mąki pszennej (ja używam tortowej)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika
2 łyżeczki kakao


Masło i miód rozpuszczamy w garnuszku, do złączenia składników. Potem odstawiamy do ostudzenia.


Kiedy masło z miodem stygnie, łączę resztę składników, dolewam przestudzone masło.
Szybko ugniatam ciasto do uzyskania gładkiej masy.
Odstawiam na 30 minut do lodówki.


Kiesy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowuje wałek i foremki.


Schłodzone ciasto wałkuję na gruby placek (nie cieńszy niż 0,5 cm).
Wycinam wybrane kształty.


Wycięte ciasteczka kładę na blachę z papierem do pieczenia.

 

Pierniczki piekę w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni (góra /dół) przez 8 minut (max. 10 minut, nie dłużej bo będą gorzkie).


Po wyjęciu z piekarnika dokładnie studzę, żeby nie rozpłynął się lukier, którym je dekoruję. 
Pierniki po ostudzeniu robią się twarde, trzeba je zamknąć w puszcze obłożonej papierem śniadaniowym, do Bożego narodzenia zmiękną i będą pyszne.


Słodkiej choinki życzy Gloria :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz