PTYSIE Lubisie
Składniki na ciasto:
szklanka mąki pszennej (250 ml)
szklanka wody (250 ml)
125 g masła
4 jajka
+ rondel z grubym dnem
Składniki na różowe nadzienie:
pół szklanki cukru pudru
szklanka wody (250 ml)
4 białka
1 opakowanie galaretki malinowej
(jeśli chcecie mieć inny kolor masy wtedy wybieracie galaretkę w innym kolorze)
W rondelku gotujemy wodę z masłem, do wrzątku wsypujemy mąkę i szybko mieszamy, żeby nie przywierało. Jak już nie będzie grudek a ciasto lekko będzie odchodziło od boków odstawiamy rondel do ostudzenia.
Kiedy ciasto stygnie rozpuszczamy galaretkę w szklance goracej wody i również odstawiamy do wystudzenia.
Do zimnego ciasta wbijamy 4 całe jajka i miksujemy na gładko.
Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Trzeba zrobić duże odstępy bo ptyśki sporo urosną.
Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym na 200 stopni (góra/dół)
Kiedy ptysie się pieką zajmujemy się nadzieniem.
Białka ubijamy na sztywno nad parą wodną. Do sztywnej piany wsypujemy powoli cukier puder i ciągle mieszając wlewamy ostudzoną galaretkę.
Odstawiamy masę do lodówki do lekkiego stężenia.
Upieczone ptyśki kroimy poziomo ostrym nożem (na połowę).
Kiedy będą już zimne napełniamy je naszą różową pianką.
Można je nadziać również bitą śmietaną, jak kto woli :)
Można je nadziać również bitą śmietaną, jak kto woli :)
PYCHOTA :)
Smacznego życzy Gloria :)









Brak komentarzy:
Prześlij komentarz