Składniki:
pęczek Bazylii
garść pistacji (mogą być solone orzeszki lub pestki słonecznika)
garść startego sera Parmezan lub Grana Padano
oliwa z oliwek
cytryna
czosnek
pieprz, sól, ostra papryczka... do smaku
Z pęczka odrywamy wszystkie listki bazylii.
Pestki obieramy z łupin (można kupić już obrane)
Tarkujemy ser na drobnej tarce.
1 duży ząbek czosnku wyciskamy przez praskę.
Teraz próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nie można zapomnieć o cytrynie, wciśnijcie kilka kropel, naprawdę niewiele, żeby nie było kwaśno. Dzięki cytrynie pesto dłużej zachowa ładny kolor. Jak już jest wystarczająco smacznie doprawione przełóżcie masę do słoiczka. Na wierzch polejcie łyżeczką oliwy. Pesto może stać w lodówce nawet i 2 tygodnie (choć u mnie w domu ledwo doczekuje do następnego dnia ;)
Dobrze smakuje z makaronem i na zapiekankach.
Smacznego życzy Gloria :)



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz