Translate

poniedziałek, 19 września 2016

KONIEC Lata

KONIEC LATA
Orzeźwiajacy sernik na zimno z mandarynkami

dziś zaprosiłam do kuchni swojego przyjaciela Mateusza.
Zrobiliśmy prosty, lekki i pyszny sernik na zimno, spróbujecie?

Składniki

200g tłustego sera twarogowego 
150g cukru
200g kruchych biszkoptów 
120g masła
400g śmietany 36%
200ml zimnej wody
torebka galaretki cytrynowej
puszka mandarynek
sok z 1 dużej i dojrzałej cytryny. 


Zaczynamy od galaretki. Do garnuszka z wodą (200ml) wsypujemy całą torebkę galaretki i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Cały czas mieszamy żeby nie było grudek. Jak juz jest rozpuszczona odstawiamy na bok.


Mikserem ucieramy na gładko ser z cukrem. Dolewamy gorącą galaretkę, całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Jak już składniki połączą się wstawiamy masę do lodówki aż lekko zgęstnieje (ok.30min)


Kiedy masa stygnie, w garnuszku roztapiamy masło i zabieramy się za biszkopty, należy je jaknajmocniej pokruszyć.

Potem wlewamy roztopione masło do miski z biszkoptami, dokładnie mieszmy i tak powstanie nasz spód do sernika. 


Z papieru do pieczenia wycinamy kółko na dno tortownicy (śr.24cm),
tortownicę smarujemy masłem i przyklejamy na dno wycięty papier.


Masę biszkoptową przekładamy na blachę i dociskamy łyżką tworząc równą podstawę na nasze ciasto.


Teraz należy wycisnąć sok z cytryny a potem ubić na sztywno śmietanę
 

Wyjmujemy z lodówki naszą zimną masę. Dolewamy do niej sok z cytryny a następnie dodajemy ubitą śmietanę. Wszystko delikatnie mieszamy  do momentu aż powstanie jednolita masa.


Na koniec dodajemy odsączone madarynki i krótko mieszamy rozprowadzając je w miarę równo po całości.


Gotową masę serową przelewamy do przygotowanej tortownicy.


Teraz już tylko wkładamy zalaną blaszkę do lodówki na min. 5 godzin.


RADA: serniki na zimno najlepiej robić wieczorem i wyjmować rano.


Smacznego życzą: Gloria i Mateusz :)














 

3 komentarze: