KONIEC LATA
Orzeźwiajacy sernik na zimno z mandarynkami
dziś zaprosiłam do kuchni swojego przyjaciela Mateusza.
Zrobiliśmy prosty, lekki i pyszny sernik na zimno, spróbujecie?
Składniki
200g tłustego sera twarogowego
150g cukru
200g kruchych biszkoptów
120g masła
400g śmietany 36%
200ml zimnej wody
torebka galaretki cytrynowej
puszka mandarynek
sok z 1 dużej i dojrzałej cytryny.
Zaczynamy od galaretki. Do garnuszka z wodą (200ml) wsypujemy całą torebkę galaretki i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Cały czas mieszamy żeby nie było grudek. Jak juz jest rozpuszczona odstawiamy na bok.
Mikserem ucieramy na gładko ser z cukrem. Dolewamy gorącą galaretkę, całość dokładnie mieszamy ręczną trzepaczką. Jak już składniki połączą się wstawiamy masę do lodówki aż lekko zgęstnieje (ok.30min)
Kiedy masa stygnie, w garnuszku roztapiamy masło i zabieramy się za biszkopty, należy je jaknajmocniej pokruszyć.
Potem wlewamy roztopione masło do miski z biszkoptami, dokładnie mieszmy i tak powstanie nasz spód do sernika.
Z papieru do pieczenia wycinamy kółko na dno tortownicy (śr.24cm),
tortownicę smarujemy masłem i przyklejamy na dno wycięty papier.
Masę biszkoptową przekładamy na blachę i dociskamy łyżką tworząc równą podstawę na nasze ciasto.
Teraz należy wycisnąć sok z cytryny a potem ubić na sztywno śmietanę
Wyjmujemy z lodówki naszą zimną masę. Dolewamy do niej sok z cytryny a następnie dodajemy ubitą śmietanę. Wszystko delikatnie mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa.
Na koniec dodajemy odsączone madarynki i krótko mieszamy rozprowadzając je w miarę równo po całości.
Gotową masę serową przelewamy do przygotowanej tortownicy.
Teraz już tylko wkładamy zalaną blaszkę do lodówki na min. 5 godzin.
RADA: serniki na zimno najlepiej robić wieczorem i wyjmować rano.
Smacznego życzą: Gloria i Mateusz :)













Super! Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPychotka. Gloria,Mati brawo Wy!
OdpowiedzUsuńPychotka. Gloria,Mati brawo Wy!
OdpowiedzUsuń