Składniki:
6 białek
600 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
Do nakładania na blachę wykorzystam sylikonowy dekorator, jeśli takiego nie macie wykorzystajcie zwykły rękaw cukierniczy.
Białka ubijam na sztywno i powoli, cały czas miksując po kolei dorzucam zwykły cukier i cukier wanilinowy.
Przekładam masę do dekoratora (rękawa cukierniczego) i wyciskam kulki bezowe na blachę, na blasze możecie położyć mate sylikonową lub zwykły papier do pieczenia. Piekę w piekarniku 130 st. góra dół
przez ok. 10 minut, a potem zmniejszam temperaturę do max. 90 stopni i piekę jeszcze ok. 20 min.
Zostawiam na blasze do wystudzenia piekarnika, a potem smakuję perłowe beziki popijając kawą INKĄ :)
Smacznego życzy Gloria :)




Dla bezy im niższa temperatura i dłuższe pieczenie tym lepiej, bo jak jest zbyt wysoka to wtedy beza może popękać. Dlatego najlepiej najpierw szybko ją zapiec żeby z góry stwardniała a potem obniżyć na resztę pieczenia. Wtedy będzie ładna z zewnątrz i ciągnąca się w środku.
OdpowiedzUsuńDzięki za uwagę, nie wiedziałam o tym :0 - Karolina z Koszalina
OdpowiedzUsuń