Translate

czwartek, 1 maja 2014

Sałatka Krabowa

Dla mnie wiosna wcale nie zaczyna się w marcu, tylko w majówkę. 
Jest ciepło i co najważniejsze mam wolny dzień.
Dzisiaj zrobię prostą i pyszną Cytrynową Sałatkę Krabową

Składniki:
1 opakowanie makaronu ryżowego
1 opakowanie paluszków krabowych
1 duża cytryna
1 pęczek drobno posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 



Makaron przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu:
w garnku gotuję sporo posoloną wodę, zestawiam z kuchni, do wrzątku wrzucam makaron, przykrywam pokrywką i po 3 minutach odcedzam i przelewam zimną wodą.
Makaron obcieka na durszlaku a ja w tym czasie kroję paluszki.

Paluszki kroję na niezbyt cienkie kawałki takie pomiędzy 0,5 a 1 cm.
Potem kroję odcedzony makaron: wrzucam garść makaronu na deskę i kroję go w kratkę, najpierw poziomo potem pionowo albo odwrotnie, powinny wyjść z tego nitki o długości ok. 2-3 cm.


Potem wszystko po kolei wrzucam do miski: pokrojony makaron, pokrojone paluszki, posiekany koperek, wyciśnięty sok z cytryny, szczypta cytrynowego pieprzu do smaku i dokładnie mieszam.


Na koniec dorzucam 2 czubate łyżki stołowe majonezu i próbuję, jeśli jest za mało kwaśne to dociskam jeszcze trochę cytryny (ja lubię kwaśny smak, dla mnie jest orzeźwiającyi  gotowe!


Smacznego życzy Gloria :)






2 komentarze:

  1. Wygląda zachęcająco, jutro spróbuję zrobić, już kupiłam składniki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszła extra, zniknęła z miski w ciągu jednego dnia, masz fajne przepisy.

      Usuń