Jest ciepło i co najważniejsze mam wolny dzień.
Dzisiaj zrobię prostą i pyszną Cytrynową Sałatkę Krabową
Składniki:
1 opakowanie makaronu ryżowego
1 opakowanie paluszków krabowych
1 duża cytryna
1 pęczek drobno posiekanego koperku
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
Makaron przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu:
w garnku gotuję sporo posoloną wodę, zestawiam z kuchni, do wrzątku wrzucam makaron, przykrywam pokrywką i po 3 minutach odcedzam i przelewam zimną wodą.
Makaron obcieka na durszlaku a ja w tym czasie kroję paluszki.
Paluszki kroję na niezbyt cienkie kawałki takie pomiędzy 0,5 a 1 cm.
Potem kroję odcedzony makaron: wrzucam garść makaronu na deskę i kroję go w kratkę, najpierw poziomo potem pionowo albo odwrotnie, powinny wyjść z tego nitki o długości ok. 2-3 cm.
Potem wszystko po kolei wrzucam do miski: pokrojony makaron, pokrojone paluszki, posiekany koperek, wyciśnięty sok z cytryny, szczypta cytrynowego pieprzu do smaku i dokładnie mieszam.
Na koniec dorzucam 2 czubate łyżki stołowe majonezu i próbuję, jeśli jest za mało kwaśne to dociskam jeszcze trochę cytryny (ja lubię kwaśny smak, dla mnie jest orzeźwiający) i gotowe!
Smacznego życzy Gloria :)



Wygląda zachęcająco, jutro spróbuję zrobić, już kupiłam składniki.
OdpowiedzUsuńWyszła extra, zniknęła z miski w ciągu jednego dnia, masz fajne przepisy.
Usuń