TRUSKAWKI zapiekane w cieście naleśnikowym.
Składniki:
3 jajka
ok. 150 ml mleka 3,2%
ok. 150 ml. śmietanki 30%
ok. 100 g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego
szklanka mąki pszennej, ok. 200/250 g
szczypta soli
Truskawki (w zależności jakiego użyjecie naczynia do zapiekania)
Wchodząc do kuchni włączam piekarnik na 180 stopni i myję truskawki.
Umyte truskawki obieram z szypułek i kroję wzdłuż na 4 części, gotowe wrzucam na dno żaroodpornego naczynia.
Przygotowane naczynie z truskawkami odstawiam na bok i zabieram się za zrobienie ciasta.
Do głębokiej miski wbijam jajka i ciągle miksując powoli i po kolei dolewam: mleko, śmietanę, cukier puder, cukier wanilinowy na koniec mąkę i szczyptę soli. Ciasto powinno być płynne, ale ciut gęstsze niż na naleśniki.
Gotowym ciastem zalewam truskawki, tak żeby były zakryte, ale nie do końca naczynia, ponieważ w piekarniku ciasto urośnie i może nam uciec z naczynia :)
Tak przygotowane naczynie z zalanymi truskawkami wstawiam do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na ok. 35-40 minut.
Po 40 minutach, odstawiamy nasze naleśnikowe ciacho do lekkiego przestudzenia. Ja najbardziej lubię jak jest jeszcze ciepłe, super smakuje z kawą Inką.
Smacznej kolacji życzy Gloria :)






Gloria to było pyszne!!!,
OdpowiedzUsuńGratulacje dla naszej perfekcyjnej Pani domu :)
Perfekcyjna kolacja z rąk Perfekcyjnej Pani Domu, aż mi ślinka poleciała - Dorotka
OdpowiedzUsuńBrawo! Ślina mi na oczy chlapie :P - przy okazji innych ciast z owocami spróbuj oprószyć owoce (truskawki) mąką wówczas rozłożą się i pozostaną na różnych głębokościach ciasta. Jesteś wspaniała <3
OdpowiedzUsuń